Etiquetes

CELEBRACIÓ COMUNITÀRIA DE LA PENITÈNCIA





Fra Josep Maria Segarra, ofmcap.

 












Hi ha paraules que de vegades no ens acaben de fer el pes, entre elles, Conversió. I no diguem aquesta altra: Penitència. I el Pecat ja no cal ni anomenar-lo. Parlar de pecat ja és reblar el clau. Aquesta reacció o al·lèrgia, ha estat en gran part provocada per l'ús i fins l'abús que s'ha fet d'aquests termes. El savi i conegut carmelita català p. Xiberta deia molt abans del Concili que si de qualsevol cosa en fem un pecat, el pecat es convertirà en qualsevol cosa. I em sembla que tenia tota la raó, l’home. Santa paraula, com dirien els nostres avis. I així ha passat. Quan ens hem sentit alliberats del feixuc i tan poc evangèlic pes del “tot és pecat”, potser ens hem instal·lat còmodament en un cert passotisme i en la tranquil·litat igualment poc evangèlica del “tot ho fem ben fet”, és a dir, no cal fer l'esforç de canviar perquè tots som com som... i punt.


A les celebracions comunitàries de la Penitència hem après, però, que Conversió i Penitència valen tant com dir que cal recomençar sempre de nou, una expressió que, com molt bé sabeu els franciscans seglars a sant Francesc li suggeria un canvi permanent del cor; que Conversió i Penitència valen tant com fer balanç, revisió de vida, obrir-nos a Déu i als germans. És a dir, reconèixer que estem cridats a créixer sempre i que tots tenim unes immenses possibilitats al nostre abast que ho poden fer possible. La Quaresma ens recorda allò que hauríem de viure sempre, que la conversió és fer una excursió cap al fons de nosaltres mateixos, girar-nos totalment cap endins, on ens trobem amb Déu, en la imatge típicament quaresmal del desert.


Resultat d'imatges de penitencia y conversiónResultat d'imatges de penitencia y conversiónTots sabem que hi ha molta superficialitat en el món d'avui, i que fàcilment aquest ambient que s'ha creat entorn del “jo sóc perfecte” ens pot seduir perillosament. Penitència és canviar de l'egoisme rastrer a la projecció generosa cap a Déu i cap als germans. Les celebracions comunitàries de la Penitència, del Perdó o de la Reconciliació, diguem-ne com més ens agradi, ens volen ajudar a fer aquest camí. El sagrament de la Penitència és la gran festa de l'Esperit en la seva Església, la gran festa del Perdó, del retrobament i de l'abraçada amb el Pare i els germans de la nostra comunitat cristiana. Jesús ens convida a la festa. Acceptem la invitació?. Recordem que a Jesús li agraden les festes, com les Noces de Canà, les estades amb els amics de Betània, el dinar a casa de Zaqueu i, per damunt de tot, l'Eucaristia compartida entorn de la Taula parada on tots hi tenim el nostre lloc. Anem tots cap a la Festa!!!. Jesús ens espera!!!..


Algunes de les nostres fraternitats tenen el sa costum de celebrar en comú el sagrament del Perdó amb el seu assistent. D'altres, d'unir-se a la celebració comunitària del convent on tenen la seu o de la seva parròquia. Siguin benvingudes totes les iniciatives que ens ajudin a ser més humans, més cristians i més franciscans. I amb Francesc, valorem la Quaresma com un temps eminentment festiu i eclesial: Recomencem, germans, que fins ara ben poca cosa hem fet.



- ARTICLE ESCRIT PER FRA JOSEP MARIA SEGARRA, OFMCAP.
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – ABRIL 2019 - NÚM. 221.