Etiquetes

VERÒNICA ANTAL


FRA JOSEP MARIA SEGARRA, OFMCAP











L'Església de Romania s'ha vestit recentment de festa per la beatificació de la nostra germana de l'Orde franciscà seglar, Verònica Antal (1935 1958). És la primera beata romanesa que ha estat proposada com a model oficial de santedat i la segona de la família franciscana, després de la beatificació el 1988 del caputxí fra Jeremies de Valàquia. Ambdós beats són molt estimats i venerats tant per ortodoxos com per catòlics, i han esdevingut dos referents ecumènics en el camí de la unitat dels cristians en aquell país.


Verònica havia nascut el 7 de desembre de 1935 a Nisiporesti, Botesti, a la zona de Moldova, de família catòlica, filla de Gheorghe i Eva i la més gran dels quatre germans. Forta físicament, intel·ligent i pietosa, molt sociable i expansiva, fruïa tant en les festes populars del llogarret com en les funcions sagrades. Es feia amb tothom, fossin ortodoxos o catòlics, joves, grans i infants. Després de quatre anys d'escola, treballà al camp com els altres pagesos de la rodalia i aprengué a teixir i cosir. Col·laborava en les diverses activitats de la seva parròquia, regida pels framenors conventuals presents a Moldàvia des del s. XIII i d'ells aprengué a conèixer i estimar sant Francesc i l'espiritualitat franciscana.


Als 16 anys ingressà a l'Associació Mariana fundada per sant Maximilià Kolbe. Poc després hauria volgut consagrar se a Déu en les germanes franciscanes d'Assís, conegudes popularment com del “Ciglio”, congregació unida als conventuals, però no pogué per la supressió dels ordes religiosos a Romania amb el règim comunista.


Acollint la proposta del seu director espiritual, el conventual fra Alois Donea, s'inscriví al Terç Orde Franciscà i optà per consagrar se a Déu amb el vot privat de castedat. Sovint s'aixecava a les 4 del matí i amb d'altres joves veïns caminava els vuit quilòmetres que els separava de l'església més propera per a participar de l'eucaristia i dels altres actes de pietat propis del temps.


Com a catequista, s'entenia bé amb els infants i adolescents, la mainada anava sempre darrere seu. De gran sensibilitat social visitava i confortava els malalts i els vellets, així com ajudava tant com podia els més pobres del poble.


Moria el 24 d'agost de 1958, el mateix dia de la seva Confirmació, en mans d'un jove que havia intentat abusar d'ella quan tornava a casa. “Santa Verònica”. Així fou anomenada de seguida pels cristians del seu poble i de les rodalies. El seu sepulcre ha estat constantment visitat per ortodoxos i catòlics, i la seva “Causa”, iniciada i promoguda pels franciscans conventuals. La nostra germana Verònica Antal fou beatificada el 22 de setembre passat a Nisiporesti. Beata Verònica, germana, companya, intercedeix pel nostre terç Orde i per la plena comunió entre tots els batejats.



- ARTICLE ESCRIT PER FRA JOSEP MARIA SEGARRA, OFMCAP,
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – MAIG 2019 - NÚM. 222.