Etiquetes

UNA NOVADORA FOTOGRAFIA CREATIVA



FRA VALENTÍ SERRA, OFMCAP.


















Enguany la Custòdia Franciscana del Marroc celebra un any jubilar en l’escaiença del VIII centenari de l’arribada al Nord d’Àfrica dels primers framenors que, l’any 1219, foren enviats des d’Itàlia per sant Francesc d’Assís.

El papa Francesc s’ha fet present al Marroc en aquesta commemoració i, coincidint amb els actes jubilars dels vuit segles d’aquesta presència franciscana, l’església dels framenors de Rabat el dia 30 de març acollia la presentació d’aquests bells llambreigs fotogràfics inspirats en les estrofes del Càntic de les Criatures.

Sor Isaura Marcos, clarissa del monestir Pedralbes, a través de la seva novadora fotografia creativa ens abasta el tornassol que reflecteix els més bells colors de la poesia franciscana a partir dels continguts de les estrofes del poema del Germà Sol que, l’estiu de 1224, començà a compondre sant Francesc d’Assís i que culminà, malalt i pràcticament cec, la tardor de 1226, molt poc abans del seu traspàs.

Sor Isaura a través de la seva tècnica fotogràfica aconsegueix «pintar» amb la llum reflectida en miralls que, molt hàbilment i sense retocs, sobreposa un conjunt d’expressives imatges captades servint-se d’espills i que ella redimensiona en el mirall de la vida quotidiana.

Cal ressenyar, també, l’interès dels textos complementaris que acompanyen les fotografies, en primer lloc el davantal introductori escrit pel custodi de Marroc, fra Manuel Corullón (p. 7³10) on malda per ressituar el Càntic de les Criatures en el context contemporani de la Laudatosi del papa Francesc; després, esmentar la bella reinterpretació del text sant franciscà efectuada per Rosa Rodríguez Branchat (p. 11³163), a partir del missatge irradiat per les novadores fotografies de Sor Isaura.

Finalment comptem, encara, amb un epíleg elaborat per Belén Martrat (p. 5³169), investigadora del CSIC, que analitza la dimensió científica d’aquesta novadora tècnica fotogràfica que, en nombroses ocasions l’autora realitza a partir del marc extraordinari que li aporta l’arquitectura del claustre del monestir de Pedralbes, segurament el claustre gòtic més gran del món i, per aquesta raó, suggeridor d’immensitat, bellesa, bé i pau.


- ARTICLE ESCRIT PER FRA VALENTI SERRA, OFMCAP,
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – MAIG 2019 - NÚM. 222.