Etiquetes

Informe del trienni 2019-2022.

Orde Franciscà Secular
Fraternitat de Sant Francesc d’Assís, a Granollers 

“El Senyor em donà germans”
Informe del trienni 2019-2022

 

A continuació, fem esment dels esdeveniments més significatius de la vida de la nostra fraternitat durant els darrers 3 anys per tal de mantenir informat el Consell de l’OFS de Catalunya, en l’esperit de la Regla i les Constitucions que regulen la nostra vida espiritual i fraterna. D’aquest resum queden exceptuades totes les activitats que realitzem i han estat organitzades pel Consell de Catalunya.

Reprodueixo les paraules del nostre vocal de Consell, encarregat de mitjans de comunicació i xarxes, Lluís Salas, perquè són molt escaients per a descriure els 3 anys que ens han correspost de viure:

Aquests dos anys de Covid ens han afectat a totes i tots d’una manera molt marcada i els detalls són sobrers.

Ara, tot mirant enrere, i pel que fa a la nostra fraternitat, potser ens ha afectat més del que crèiem que seria, mentre la passa anava a la seva.

Durant aquelles eternes setmanes de confinament dins les llars i els posteriors mesos d’aïllament social, vam intentar que, a la fraternitat, l’enrenou es notés el menys possible. Vam activar al màxim les trobades per videoconferència i les comunicacions mitjançant l’internet. D’altra banda, els Frares Menors Conventuals, els nostres germans, cada dia compartien, pel capbaix, la missa per Internet.

Poc a poc hem anat tornant a les trobades presencials de quart diumenge de mes, tot i que encara sense el dinar de germanor. Tot i això, aquests dos anys d’aïllament limitat, a una fraternitat com la nostra, ha deixat les seves marques i ens cal recuperar la proximitat fraterna d’abans”.

En aquest sentit, la manca de contacte humà ha afeblit el sentit de pertinença a la fraternitat i, en algun cas puntual, a la pròpia Ofs. Han aparegut discussions entre els germans sobre l’oportunitat de reunions presencials o virtuals i hem hagut d’aplicar els criteris científics que ens marcaven les nostres autoritats sanitàries. Hem hagut de bloquejar el whatsapp grupal (Evangeli del Dia) perquè alguns germans tenien serioses dificultats a disciplinar-se en només compartir elements d’espiritualitat cristiana o franciscana. Potser en un futur, el nou Consell, pot reconsiderar aquesta decisió perquè algunes germanes i germans continuen demanant tenir una conversa diària amb els altres en el marc de la fraternitat.

Hem vist que les reunions presencials són insubstituïbles pel caliu humà i franciscà que s’hi genera. Tanmateix, l’eina virtual que vam haver d’emprar des d’abril 2020 fins a abril 2021 va esdevenir la possibilitat de poder estar en contacte i generar formació i una certa dinàmica de fraternitat.

La germana M. Encarnación (Chon) i el seu marit, Victoriano, també simpatitzant del nostre pare Sant Francesc, han traspassat a la Casa del Pare, com a conseqüència de la pandèmica de Covid. Amb molt dolor per la pèrdua en circumstàncies tan especials, donem gràcies per la seva companyia durant tants anys. Igualment volem recordar els altres germanes i germans d’altres fraternitats que han mort en plena pandèmia, en especial a la germana Remei Garcia i Mari Ferreira que ens han donat testimoni franciscà fins els darrers dies. Lloat sigui el Senyor!

S’han incorporat a la vida de fraternitat els germans Alejandra Gómez y Fernando Llanillo, procedents de l’OFS de Veneçuela i amb una vida fraterna i pastoral rica en aquelles contrades (Fraternidad de San José Obrero, Milícia Immaculada, Radio Fraternidad). Maria Pin, membre del JOFRA, està fent el seu període de discerniment per a valorar la seva pertinença a l’OFS. La germana Manoli ha realitzat la fase de postulantat i ja ha iniciat la formació aquest curs 2021/22. El germà Luciano ha marxat a Granada per raons d’estudis i està sovintejant les reunions als grups franciscans d’allà, però encara pertany oficialment a la nostra fraternitat perquè no ha demanat el trasllat. Per altra banda, la germana Sílvia Fuster es troba en un procés de discerniment i concreció de la baixa com a germana de l’OFS, però encara no s’ha materialitzat.

Cal remarcar el canvi d’Assistent Espiritual de la fraternitat, arran de la reestructuració dels convent, passant fra Julián Pascual a esdevenir el nostre germà assistent d’ençà de setembre de 2020.

 

1.   1. Vida d’oració:

- Celebracions mensuals de l’Eucaristia el darrer 4rt diumenge de mes, amb la comunitat parroquial (durant uns mesos a les 12’30h i en altres a les 9’30h, depenent del programa de la trobada);

- Oració mensual que dóna inici a la trobada de germans/es. Sempre emmarquem la reunió amb una oració d’inici i de cloenda, tant si la reunió és en format presencial o virtual;

- Pregàries especials a la Capella dels Màrtirs del convent (setembre, octubre i desembre 2019 i febrer de 2020). Aquesta dinàmica malauradament va veure el seu final amb l’arribada de la Covid, tot i que era molt reeixida i possiblement s’hauria de recuperar.

- Els recessos d’Advent han pogut ser presencials el 2019 i 2021 i els de Quaresma només el 2022, sempre a Granollers mateix.

2. Vida de formació:

- Sempre liderat pel nostre germà de formació, mensualment tenim el Taller de Formació que durant els darrers anys han tractat de les següents temàtiques:

      Ser penitent al segle XXI (juny 2019)

      Els pobres d’esperit (setembre 2019)

      Benaurances i el Nadal (desembre 2019)

      Els mansos (gener 2020)

   La germana malaltia i la germana mort, els darrers mesos de la vida de Sant Francesc (febrer 2021)

      Les diferents versions de la carta als fidels (octubre 2020)

      El carisma franciscà (abril 2021)

      La fraternitat local i sentit de pertinença (maig 2021)

      Encíclica Fratelli Tutti (setembre 2021)

      La fe a través de l’art (novembre 2021)

      Esdevenir servent de Déu (desembre 2021)

      La vocació franciscana (febrer 2022)

      Les admonicions de Sant Francesc (març 2022)

      La filosofia medieval franciscana (abril 2022)

Hem comptat amb la participació del germans OFM fra Gonzalo Fernández, Josep Manel Vallejo, Manel de Sabadell, Luis Esteban Larra, Julián Pascual, Bernardino Hospital i Antonio Royo.

Volem assenyalar que aquest trienni hem fet una formació més autogestionada, per nosaltres mateixos, de km.0, impartida pels propis germans o per frares menors, però sense anar a cercar grans ponents. I el resultat ha estat molt favorable.

També volem posar en valor la incorporació de vídeos formatius a les sessions com a complement per a la discussió. És una eina també molt interessant per fer més riques les sessions i evitar despeses i desplaçaments innecessaris.

Hem incorporat a les trobades una breu explicació per part de cada germana o germà d’un sant franciscà, de la seva biografia i els mèrits espirituals que el/la dugueren a la santedat. Cada mes un germà a torn rotatiu prepara una explicació i solen ser molt interessants.

S’han continuat portant a terme la formació inicial a la germana Manoli.

També hem pogut gaudir dels testimonis sobre la situació dels refugiats als camps de Mòria (novembre 2019), de la germana Michelle OFS, sobre les nostres pors (novembre 2020), sobre l’aportació de l’OFS a la vida cultural i social de Catalunya dels darrers 2 segles (gener 2021) i sobre la tasca missionera de fra Julián Pascual a una “població” de Colòmbia (gener 2022).

3. Vida fraterna:

- Celebració mensual d’un dinar fratern fins a febrer de 2020, en comunió espiritual i material amb els cristians de tots els temps;

- El gran acte fratern va ser la celebració de la festa de Santa Elisabet el novembre de 2020 en la qual el menjador del convent va quedar petit per acollir a totes les persones que van venir a dinar i celebrar-la.

- Els anys de pandèmia han estat un parèntesi en les trobades fraternes, fent una extrapolació general dels 3 anys, un 65% de les trobades han estat presencials i un 35% online, la qual cosa no significa una dada tan catastròfica.

- L’abril de 2022 hem recuperat les sortides a anar a celebrar els més de 25 anys de professió dels germans Marta, Terencia, Sussi, M.Àngels i Javier a la casa Mariópolis de Castell d’Aro durant tot un cap de setmana.

- No hi ha hagut més sortides fraternes, excepte la comentada anteriorment. El trienni anterior en va haver 5.

- Al febrer de 2020 vam gaudir de la visita pastoral de l’assistent nacional de l’OFM Conventuals, fra Miguel Campillo.

- Igualment, hem d’assenyalar que fra Julián Pascual ha fet el servei a la fraternitat de digitalitzar els llibres de cens antics de germanes i germans per tal que tenir constància d’aquesta informació i que no es pugui perdre.

- Dins d’aquest apartat, crec que hem d’assenyalar el nostre lideratge en la dinàmica a la plaça del monestir de Montserrat, del mes de juny de 2021, com a recuperació del contacte entre els germans al romiatge anual.

- Hem innovat durant aquest trienni, reunint-nos també en assemblea el quart diumenge del mes de juliol, suspenent només a l’agost de cada any les reunions de la fraternitat.

- Hem establert una petita biblioteca de llibres franciscans de la fraternitat a una vitrina que vàrem adquirir i resta pendent fer una dinàmica de dinamització per tal que les germanes i germans vagin llegint aquests interessants llibres de què disposem.

- Mantenim la revisió de les activitats fraternes anualment, per tal que els germans/es facin saber els seus interessos de cara a la programació de l’any següent, també amb el que refereix a les iniciatives solidàries o de caritat. 

4. Vida de caritat:

- Ajuda als projectes solidaris que fixa la fraternitat: apadrinament d’un nen a Colòmbia, ajuda al projecte de Casa Guadalupe i reserves al fons d’ajuda social de la fraternitat.

- Hem deixat de participar molt activament a les activitats solidàries que organitza la parròquia, en concret “El Cafè Franciscà” i la Llar d’Acollida per a homes sols i en situació d’exclusió social que la parròquia per haver estat tancats aquests dos anys de pandèmia aproximadament.

- L’efecte complementari de la pandèmia és que hem incrementat molt ostensiblement el volum d’ajudes social que hem donat al llarg d’aquests darrers anys, degut a certs donatius anònims i de germanes i germans  que hem rebut per a ser destinats a ajuda a les persones amb greus problemes de supervivència (ajuts als germans de l’OFS, necessitats especials de la pandèmia, famílies necessitades de la Càritas parroquial).


En honor a la veritat, hem d’esmentar el suport espiritual i d’organització que rebem constantment del nostre assistent, fra Julián, però també dels altres frares del convent, especialment del guardià fra Antonio.

Demano disculpes als errors que pugui haver comès, a les mancances de tot tipus que els germans hagin pogut detectar o patir. Ser ministre és complicat, acontentar tothom sense perdre l’essència del missatge és un art, intentar veure les coses amb perspectiva quan no hi ha perspectiva possible per ser tot tan imminent és un repte i que tothom se senti escoltat, entès i estimat una tasca gairebé impossible. Més que per les accions, demano disculpes per les omissions involuntàries i inconscients. I demano a l’Esperit Sant que el nou Consell i el nou o nova ministra pugui fer el servei amb més dedicació.

Que Déu ens ajudi a continuar el nostre pelegrinatge espiritual franciscà, tot i les nostres limitacions. Lloat sigui el Senyor!

 
Granollers, 21 de maig de 2022.
Josep M. Garcia·Picola
Ministre Fraternitat OFS a Granollers.