Etiquetes

A LA PROFESSÓ DEL CEL. Necrològica de Francesc Vilaplana


Fraternitat d’Igualada, ofs


El nostre germà Francesc Josep Vilaplana Oriol, de la fraternitat d’Igualada ens va deixar el passat 14 d’abril, dimarts de Pasqua, a les 3:00 de la matinada, una víctima més d’aquesta epidèmia que tantes vides s’està enduent. Feia ja uns quants anys que s’havia traslladat a la Llar del Sant Crist, la residència que les Germanetes dels Pobres tenen a Igualada, i que, com tantes altres arreu del país, està vivint una situació bastant complicada.

No sabem gaires coses de la seva biografia oficial. Va néixer el 15 de juliol de 1939, creiem que a Terrassa. Havia treballat en el sector de l’hostaleria, gràcies al seu domini d’idiomes, com a recepcionista de l’Hotel Amèrica, un dels principals establiments de la ciutat. Era vidu i havia viscut uns anys a Alemanya on encara resideixen les seves dues filles. Esperava amb molta il·lusió les èpoques de l’any i les celebracions familiars en què es podien reunir, com per exemple, quan hi va anar per la confirmació d’una néta. Sempre ens portava algun petit record, com els llantions d’un convent franciscà de la zona, que sempre cremen durant les nostres trobades fraternes. També li agradava col·leccionar bolígrafs, que mai no ens mancaven.

Va ingressar a la Fraternitat Franciscana Seglar d’Igualada el 24 d’octubre de 2010, tot i que ja feia uns quants anys que simpatitzava amb l’espiritualitat franciscana i assistia a actes que se celebraven en el convent dels Caputxins. Va professar com a Terciari Franciscà el 27 de gener de 2013. Sempre va viure intensament la seva relació amb el nostre patró. Procurava sempre d’evangelitzar el seu entorn en la mesura que li era possible i mirava sempre de fer servei. Quan es va jubilar, anys abans de traslladar-s’hi, anava sempre a la Llar del Sant Crist per tal d’afaitar tots aquells avis que ho necessitessin.

També era un gran devot del Sant Crist d’Igualada, la suor de sang del qual commemorem precisament cada dimarts de Pasqua. Ell assistia cada any a les celebracions i, malgrat les xacres de l’edat i una salut delicada, sempre havia volgut sortir a processó amb la bandera de la fraternitat. No dubtem que Nostre Senyor volgué endur-se’l aquest dia perquè pogués participar ja de la processó del cel.

Des de la fraternitat desitgem aprendre del seu exemple de perseverança, i procurar com ell, esdevenir uns bons transmissors de la bona nova del Crist crucificat i ressuscitat, sense cansar-nos-en mai, amb paraules i obres, rere les passes de Sant Francesc, per més difícil que ens pugui semblar a vegades.

El germà Francesc Vilaplana havia passat la vida cercant d’acostar-se més a Déu, i ara que ja l’ha trobat, gràcies a la germana mort, tindrà la vida eterna per gaudir-ne. Preguem per ell que ben segur també intercedeix per nosaltres.

- ARTICLE ESCRIT PER FRATERNITAT D’IGUALADA, OFS,
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SECULAR DE CATALUNYA.
ANY 25 – MAIG 2020 - NÚM. 233.