Etiquetes

LA SAVIESA.



Josep M. Garcia-Picola,ofs

                                                                                                         



A continuació us escric uns pensaments savis “franciscans” que no són meus, evidentment:


- La veritable connotació de la humilitat és l’autoanul·lació…. Si als actes d’un aspirant a la salvació o els d’un servidor els manca humilitat o absència d’ego, no hi ha un anhel de salvació o de servei. El servei sense humilitat és egoisme.

- Una vida de servei ha de ser una vida d’humilitat. Qui està disposat a sacrificar la seva vida pels altres difícilment té temps per a reservar se un lloc al sol … la veritable humilitat significa el més enèrgic i constant esforç adreçat completament al servei de la humanitat.

- El silenci és un gran ajut per el cercador de la veritat. En l’actitud silenciosa, l’ànima troba el camí cap a una llum més clara ….. La nostra vida és una llarga i àrdua recerca de la Veritat i l’ànima necessita el repòs interior per a trobar tota la seva alçada.

- La lleialtat al Governador dels governadors desbanca totes les altres lleialtats i els hi dona una base intel·ligent.

- El temor no té cap lloc al nostre cor quan ens hem desapropiat de l’afecció a la riquesa, a la família i al cos … Quan deixem d’esdevenir propietaris i ens reduïm a la categoria de servidors, més humils que la pols que trepitgem, totes les pors s’esvaeixen com la boirina.

- El perfecte acompliment de l’ideal de no possessió exigeix que una persona, com els ocells, no tingui cap sostre sobre el cap, cap vestit ni cap reserva de menjar per demà.

- El servei als pobres ha estat el meu desig més profund i sempre m’ha dut enmig d’ells i m’ha permès identificar me amb ells.


A qui devem aquestes perles de saviesa franciscana? A Sant Bonaventura? A Sant Bernardí de Siena? Doncs no, a un personatge més recent, l’aniversari del seu 150 naixement celebrem el 2 d’octubre de 2019, apòstol de la pau i la no-violència, Mahatma Gandhi.

Espero no haver escandalitzat ningú amb les comparacions ecumèniques, però m’ha semblat interessant veure els vasos comunicants entre les tradicions de saviesa de la humanitat i compartir-ho amb els i les germans/es franciscans/es seglars de Catalunya, que segur tenen en bon concepte a Mohandas K.Gandhi.

Potser com a orde, ens podríem plantejar participar en algun dels petits homenatges que li faran al llarg de la propera tardor o programar alguna activitat sobre la seva herència social i espiritual, més en aquests moments en què les idees de resistència passiva, desobediència cívica i no-violència estan tan presents a nostra vida social.


- ARTICLE ESCRIT PER JOSEP M. GARCIA-PICOLA, OFS
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – SETEMBRE 2019 - NÚM. 225.