Etiquetes

ENCONTRE FRATERN A SANT QUIRZE DEL VALLÈS.


L’encontre fratern d’aquest gener ha estat força especial, i no només pel fet de celebrar-lo el tercer diumenge i no pas el quart, com és habitual. Ara us faig cinc cèntims de tot plegat.

Ja havíem proposat als germans de la Fraternitat de Sabadell, de fer un encontre conjunt a la Residència de Sant Quirze del Vallès, tot compartint la jornada amb els germans i germanes “jubilats” dels Ordes Caputxins, que hi viuen, a fi de que ens inspiressin. No cal afegir que ho van acceptar al moment.

I va ser un encert total el poder gaudir de la experiència de vida d’aquests germans que, tot i estar “jubilats”, segueixen plenament actius en la fe i la vida. A tall d’exemple, quin goig i emoció el retrobar-nos amb la germana Remei García, una de les “alma mater” del que és l’actual Orde Franciscà Secular.


El curs de formació ens l’ha dictat fra Manel Hernández Rodríguez, des de la emoció del recordatori del camí iniciat vers la casa del Pare pel seu antecessor, fra Màxim Àngel García, que ens ha deixat de manera tant sobtada.


Ha tractat amb molta profunditat el tema de les Benaurances, tot situant-les en el context i la època en que havien estat escrites. Cal fer esment de que, pel capbaix, es van escriure passats 60 anys de la mort de Jesús. I que una versió es va dirigir a un entorn majoritàriament jueu i pobre, i l’altra a un entorn hel·lènic, amb força gent rica, no tanta de pobre i, pel damunt de tot, sense una tradició jueva al darrera.

Dit això, és important tenir present la desorientació que ha creat en els segles, el agafar-se fil per randa aquests conceptes, tot depenent de la cultura, la nació i l’idioma. No oblidem que els texts va caldre traduir-los. “Mansos”, “humils”, “dolços”, “tranquils”, “pobres” és com s’ha traduït el mateix concepte a diferents idiomes.

Tot seguit vam passar a la Capella de la Residència, on vam celebrar la santa missa amb molts dels residents, i finalment vam gaudir del goig de un dinar compartit amb els germans d’ambdues fraternitats.

Pau i Bé en el Senyor, a tothom !!.


Lluís Salas Grau, o.f.s.