Etiquetes

NOVA PRESENCIA FRANCISCANA A MALLORCA.

JORDI LLABRÉS I SANS, OFS







El passat dia 29 de setembre, coincidint amb la memòria de Sant Miquel, protector de tot l’Orde Franciscà, i dins el marc dels dies previs a la festa del Pare Sant Francesc, la família franciscana de Mallorca es vestí de goig per celebrar que a l’illa s’hi ha restaurat la presència dels framenors observants. Aquests, fins a l’exclaustració de 1835, havien tingut a Mallorca diversos convents (Sant Francesc i el de Jesús a Palma, Sóller, Inca, Artà, Alcúdia, Llucmajor i Petra).

El de Petra, dedicat a Sant Bernadí de Siena, fou fundat l’any 1607 i està situat ben a prop de la casa natalícia de Sant Juníper Serra. En aquest convent i de la mà i la paraula dels framenors que l’habitaren, el sant mallorquí evangelitzador de bona part d’Amèrica, hi va descobrir i hi enfortí la seva vocació franciscana i missionera. Era ben necessari, per tant, evitar que el convent quedés orfe de vida fraterna. 

Un cop, l’any 2018, els framenors de la província hispànica de la Immaculada Concepció, hagueren de deixar Petra i tots els serveis pastorals que oferien a la comarca, prengué força el compromís del Bisbat de Mallorca per retorna-hi la vida religiosa. D’aquesta manera, una altra província franciscana del mateix orde, la de Sant Juníper Serra que comprèn les zones de Baixa Califòrnia, nord i sud, Sinaloa i Sonora, mostraren interès per establir-se en el mateix bressol del seu sant patronímic. Les gestions pertinents no endarreriren per res la transmissió ni apagaren la il·lusió dels frares mexicans. Mentrestant, el culte de l’església conventual ha estat puntualment atès per la fraternitat de framenors caputxins de Palma, traslladant-s’hi setmanalment un dels frares.


Així i com ja hem dit al principi, el passat dia de Sant Miquel, per tota la vila de Petra es respirava un aire fresc on s’hi barrejava alegria i gratitud. Com no podia ser d’altra manera l’església parroquial de Sant Pere s’omplí fins a la bandera de feligresos i de gent vinguda de contrades veïnes. 

Al capdavant les autoritats civils i el presbiteri el bisbe de Mallorca, monsenyor Sebastià Taltavull, el vicari general de la diòcesis mallorquina, la clerecia local i altres preveres que van voler associar-se a la celebració. 

No hi faltà una nodrida representació de la família franciscana de Mallorca. Hi eren presents els frares del Terç Orde Regular, amb tanta presència a l’illa, els Framenors Caputxins i el ministre de la citada província de la Immaculada, un bon nombre de membres de l’Orde Franciscà Seglar, així com també, de la congregació mallorquina de Franciscanes Filles de la Misericòrdia. Els frares que d’ara endavant formaran la nova fraternitat del convent petrer de Sant Bernardí, arribaren acompanyats del seu vicari provincial, fra Miguel Ángel Hernández. 

Aquest tingué cura de fer la presentació als mallorquins i va manifestar la profunda alegria que suposava per a ells el fet d’assumir aquest repte d’establir-se a Mallorca, precisament en el bressol de Sant Juníper el qui feu arribar el missatge de la Bona Nova a les seves terres.



- ARTICLE ESCRIT PER JORDI LLABRÉS I SANS, OFS
 PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SECULAR DE CATALUNYA.
 ANY 24 – NOVEMBRE 2019 - NÚM. 227.