Etiquetes

RESUM DE L’ASSEMBLEA ANUAL DE L’OFS DE CATALUNYA 2019: ARENYS DE MAR.



Benet Coll, ofs


Tingué lloc el diumenge dia 12 de maig de 2019, a la Casa de les Escolàpies d'Arenys de Mar. 


Seguint la programació del dia, a les 10h es començaren a retrobar els membres de les diverses fraternitats de Catalunya, i tot prenent un bon cafè tots els germans s'anaven saludant i compartint les seves vivències actuals o ocorregudes al llarg de l'any. Les fraternitats que han assistit enguany són: Arenys de Mar, Badalona, Pompeia, L'Ajuda, Lleida, Santaló, Igualada, Granollers. 


A les 10,30h. La celebració de l'Eucaristia fou presidida pel Provincial dels Caputxins Fra Eduard Rey, amb Fra Francisco Pesquera, ofmconv que fou qui feu l'homilia i Fra Josep Maria Segarra, ofmcap Fra Joaquim Recasens, ofm Fra Francesc Linares, ofm. 


Després de la missa una pausa per esmorzar, i seguidament a les 11,45h, la teòloga Adelaide Baracco ha començat a desglossar el tema: "Francesc d’Assís" (rabiosament mil·lennial), en una primera part, i el professor Josep Otón en una segona part. 


Sant Francesc un cristià normal d'una cristiandat normal del seu temps, semblant a una cristiandat normal del nostre temps, però Francesc és un creient convers, que surt de les inèrcies, de les estructures, i en fa una vivència espiritual, llegeix bé l'Evangeli i no en fou sord, el seu cor generós no negava mai res a ningú que li demanés alguna cosa, sobretot si ho feia "per amor a Déu"; en fa una experiència personal, mil·lenialment s'emancipa, trenca de la tradició, renunciant totalment a la impietat i les cobejances mundanes. Un soldat de Crist cal que comenci per la victòria sobre ell mateix, davant del leprós, que allarga la mà com aquell qui espera rebre alguna cosa, Francesc li dona no sols una almoina, sinó que també li fa un petó. La natura fou un trampolí que el portà cap a Déu, Càntic del germà sol, o Lloances de les Creatures. 


Una lepra d'avui és la injustícia social, el món de les aparences, imatges en les quals ens maquillem...


Descobrir que som pobres, però que som estimats de Déu. Viure amb autenticitat i rebutjar les paraules buides i tot fariseisme. 


A continuació hi hagué diverses intervencions agraint als ponents les seves ponències i vivències d'experiència personal que tan bellament han exposat. 

A les 14,15h. Tingué lloc el Dinar de germanor. 
A les 16h. Hem fet la visita guiada al Cementiri de Sinera per l'Historiador d'Art Joan Miquel Llodrà. 
A les 18h a la sortida, a la placeta davant la claror del Mediterrani, ens hem acomiadat tot cantant L'Hora dels adéus, agraint al Senyor la benedicció d'aquesta jornada fraternal.



- ARTICLE ESCRIT PER FRANCISCO BENET COLL, OFS
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – JUNY 2019 - NÚM. 223.


DESDE MI RINCON.




Francisco Javier Conejo, ofs

                                                                                               



 ALGO DE CRISTOLOGÍA.






- En el seguimiento a Jesucristo como cristianos hay una correlación entre la imagen que el hombre se hace de sí mismo, de su destino y de su necesidad de salvación y la interpretación que el hombre hace de la persona y de la obra de Cristo. Y no se trata de hacer un Cristo a la medida de nuestros deseos y necesidades, se trata de entender y practicar el seguimiento en la medida de Cristo.




  • El seguimiento del cristiano está en el encuentro con Cristo vivo y resucitado. Es el Cristo que se convierte en Cristo y se hace camino, vida y verdad.
  • En el seguimiento es de suma importancia examinar el desarrollo del pensamiento acerca de la persona de Jesús, esto es la cristología, reflexión sobre Cristo. Inseparable de ella está la reflexión sobre la obra salvadora de Cristo, la soteriología.
  • Muy importante en el seguimiento a Cristo es comprender la relación entre Cristo y el Espíritu porque es el Espíritu el que cubre la distancia entre Cristo y los cristianos. La Iglesia es no sólo el cuerpo de Cristo; es la Comunidad de Pentecostés.
  • El seguimiento a Cristo expresa la verdad de ese encuentro místico. El conocimiento pleno de Jesucristo comporta un caminar y un seguir. “Jesús es conocido en la medida en que es seguido. Su misterio sólo se desvela a quien van tras él, están con él, sirven al mismo Dios, parten el mismo pan y anuncian el mismo evangelio”. El seguimiento a Cristo implica: conocimiento, amor, confianza, obediencia, fidelidad…


Para mí la escena del NT que mejor expresa la personalidad histórica de Jesús es la última cena. Cuando Jesús tomó el pan y lo bendijo, lo partió y, dándoselo a sus discípulos, dijo; "Tomad, comed, este es mi cuerpo". Para mí representa la entrega total a la misión que ha sido encomendado. Cuando tomó el pan aquella tarde para partirlo y repartirlo según su costumbre, nos podemos dar cuenta de que así era Él: un pan partido, repartido, una vida devorada por todos los que tenían hambre de vivir, de ser amados, escuchados, comprendidos, amados. Este Jesús histórico que se entrega en su misión es el que me orienta al servicio de los demás.


- ARTICLE ESCRIT PER FRANCISCO JAVIER CONEJO, OFS
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – JUNY 2019 - NÚM. 223.



LUDOVICO NECCHI.




FR. JOSEP M. SEGARRA.OFMCAP.












Fra Xavier Borrell, un dels nostres frares malalts que resideix a la infermeria dels caputxins, al convent de Sarrià, bon coneixedor del món de la informàtica, i sempre a la recerca de tota informació que pugui fer referència a la família franciscana, especialment als sants i personatges de l'Orde Franciscà Seglar, ha compilat ja un interessant material sobre els terciaris que han sobresortit per la seva espiritualitat i/o per la seva acció social. En el darrer butlletí de l'Ofs parlàvem de Verònica Antal, beatificada el mes d'octubre proppassat. I avui centrarem la nostra atenció en el metge Ludovico Necchi, impulsor de l'esperit franciscà entre els joves estudiants italians de les primeries del segle passat.

Aquests germans han estat autèntics referents de fe i vocació laïcal franciscana, que en la diversitat d'àmbits en què es van moure: rural, urbà, obrer, intel·lectual, etc., van saber donar el millor d'ells mateixos a la societat i a l' Església. No podem estimar-los i seguir-ne les petjades sense conèixer-los. He de confessar que la idea inspiracional em prové d'una de les nostres fraternitats catalanes que durant temps han dedicat les seves assemblees a estudiar els nostres “sants”, canonitzats o no.

Ludovico Necchi neix a Milà el 19 de novembre de 1876. Als cinc anys moria el pare. El 1884, la mare, Cecilia Frisiani, cosina de Manzoni, es torna a casar amb el conegut escultor Federico Villa. Mare i padrastre, indiferents i fins hostils al tema religiós, ja de grans, retornaren a la fe i moriren en el si de l'Església.

L'ambient d'institut i d'universitat tampoc foren els més favorables en el procés de fe de Ludovico. Seriós i intel·ligent, inquiet i amb una bondat i delicadesa naturals exquisides, ens parlarà de la seva conversió en el darrer curs de medicina com d'un regal de Déu. Aviat esdevingué dirigent de les associacions d'estudiants catòlics, dedicant tot el seu interès al progrés social dels obrers i dels camperols. Company d'estudis i de servei militar d'Agostino Gemelli, influí notablement en la conversió del qui amb el temps esdevindria -amb la col·laboració d'un grup de laics franciscans- fundador de la cèlebre universitat del Sagrat Cor de Milà, el conegudíssim pare Gemelli, metge i franciscanista de renom.

El 1905, Ludovico contragué matrimoni amb Vittoria Della Silva de qui tingué tres fills: Camilla, Giancarlo i Antonio. Amb el p. Gemelli organitzà el dispensari psicopedagògic per a infants amb minusvalidesa i es donà a conèixer en aquest àmbit amb la difusió d'innombrables i importants publicacions i estudis sobre la neurosi.

Ludovico havia ingressat a l'Orde Franciscà Seglar arran de la seva conversió al catolicisme. Dirigent del terç Orde de Lombardia i col·laborador del p. Gemelli en la fundació universitària, moria, sobtadament, als cinquanta quatre anys d'edat, en finalitzar una de tantes i dures jornades dedicades als malalts més pobres.


- ARTICLE ESCRIT PER FR. JOSEP M. SEGARRA.OFMCAP.
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – JUNY 2019 - NÚM. 223.

FRANCISCO DE ASÍS. EL SANTO QUE TODO LO HERMANA.


FRA FRANCISCO PESQUERA, OFMCONV.















Luis E. Larra Lomas Franciscano Conventual, ha escrito un nuevo libro:” Francisco de Asís. El santo que todo lo hermana” que sigue a otras obras entre las que destacan: “Un fraile vestido de cardenal” (2011) y “Por mí y el Evangelio” (2015), género entrevista. Los tres publicados por San Pablo.

Como nos dice el mismo autor en la presentación del libro, no fue de él la idea de trabajar en esta biografía, sino que tuvo una propuesta de Mª Ángeles López Romero, directora de la editorial San Pablo, a quien Luis E. conoce y de quien es amiga.

El autor destaca el Testamento de San Francisco como el escrito más autobiográfico del santo pues, según él, ofrece el guion y la narración cronológica, así como “la descripción vital de su recorrido” (pág. 15).

Aparte de la presentación y el epílogo, nos encontramos con 24 capítulos que con una literatura sencilla va desgranando la vida de Francisco desde su infancia hasta su tránsito en las manos del Señor.



Para esta lectura no son, ni mucho menos, secundarias las notas a pie de página que salpican todo el libro. Todas ellas aclaratorias tanto en sus explicaciones como en los autores que cita. Igualmente confirma lo escrito con textos sacados de sus escritos o biografías de la época. El conjunto que configura toda la obra denota tanto la preparación intelectual del autor como su vivencia interior.

El libro se presentó el día 9 de mayo en el centro de pastoral que los Franciscanos Conventuales tienen en la C/ Elisa de Barcelona. Acompañaron al autor: El jesuita Javier Melloni, el ministro provincial de los Franciscanos capuchinos, Eduard Rey, y Mª Ángeles López Romero, directora de la editorial San Pablo.

Según dijo el autor el día de la presentación, este libro puede ir dirigido a tres destinatarios: aquellos que no conocen la figura de San Francisco y sienten la curiosidad de adentrase en él. Los que ya lo conocen, pero quieren volver a recrearlo y, por último, aquellos que al volverlo a leer sienten la necesidad de pedir a Jesús: “Haz conmigo lo mismo que hiciste con Francisco”. Esta necesidad última sería la ideal. Con la lectura de este libro se nos ofrece a cada la oportunidad de alcanzarlo.

En medio de las preocupaciones y quehaceres con los que cada uno vive cada día, leer esta nueva biografía de San Francisco nos puede hacer sentir un oasis de paz que propicie una llamada a vivir el Evangelio con la radicalidad que el santo lo vivió.


- ARTICLE ESCRIT PER FRA FRANCISCO PESQUERA, OFMCONV.,

PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.

ANY 24 – JUNY 2019 - NÚM. 223.