Etiquetes

EL PAPA FRANCESC ÉS EL MEU SANT PARE.


Fra Joaquim Recasens, ofm



Com que es tracta, encara que sigui interna, d'una publicació i els escrits queden, procuraré no dir paraulotes que podrien sonar malament encara que segons qui les rebés els hi anirien com anell al dit o guant a la mà. Estic empipat, més aviat estic indignat. No hi ha dret al que està passant i al que ha passat. No hi ha dret que en la Cúria Vaticana passin certes coses. No hi ha dret que s'aprofitin de la importantíssima figura d'un sant pare emèrit que és ja nonagenari i que en el seu pontificat va rellançar el valor intel·lectual de l'Església, per intentar enfrontar aquesta mateixa l'Església en el seu propi si. Què es pretén? Crear un cisma? Fer l'Església més santa? Però si l'Església no és santa pels seus mèrits... L'Església és santa pel mateix motiu que es divina, perquè Déu forma part de ella. I en l'Església nosaltres participen d'aquesta santedat, però no pels nostres mèrits, ni molt menys, almenys dels meus.

El Papa Francesc és el Sant Pare, és el Sant Pare de la nostra Església, de la meva Església. El Papa Francesc és el "meu" Sant Pare. Jo estic batejat en aquesta Església. La fe en la que he estat pujat i educat a casa, ja de bell antuvi, pels meus pares, la fe dels meus pares, la que jo he heretat per voluntat d'ells i que per a mi ha estat un tret fonamental en la meva existència, està tota continguda en el Credo d'aquesta Església, tant en l'apostòlic com en el constaninoniceà.

En la "meva" Església, el Papa Francesc és el successor de Pere en la seva línia de continuïtat. Està en la mateixa línia successòria que el Papa Honori, el Sant Pare que rebé a Francesc d'Assís i que aprovà la seva Regla i al que Francesc va prometre obeir tant a ell com als seus successors. Per tant, va ser un antecessor del Papa Francesc el que va autoritzar la Regla que jo he professat i que per a mi dona total sentit a la meva vida i vull continuar vivint en ella per molts motius. Perquè el seu missatge em genera una esperança única; perquè m'ofereix quelcom que ningú més m'ofereix ni pot oferir-me; perquè és dipositària de la Paraula de Déu; perquè per a mi és una opció de vida; perquè em vincula íntimament a molta gent que ni conec però amb la que comparteixo part de les seves entranyes; perquè és quelcom que m'ofereix consol i companyia; perquè m'uneix a molts dels meus avantpassats, sang de la meva sang, que professaven la meva mateixa creença i així me’ls sento més a prop; perquè dona sentit a la meva vida i en certa manera la justifica; perquè em sento orgullós d'ella; perquè m'acompanya i em comprèn en els meus pecats i en les meves virtuts; perquè forma part de la meva misèria i de la meva glòria, la poca que jo pugui tenir, si és que en tinc; perquè em projecta d'aquest món a un altre que em confirma en la validesa i que em dona l'alegria de saber que val la pena haver nascut... i, sobretot, per damunt de tot, per egoisme, perquè me l'estimo i la vull per a mi.

Sí, ja sé que les ha fet de l'alçada d'un campanar, del campanar més alt que puguem trobar, no precisament de l'"espadanyeta" de l'esglesiola del meu poble. Està clar que l'Església té misèries. Ho tinc molt clar. I certament que les té. I ho sé segur. Mireu, ¿com no ha de tenir misèries l'Església, si jo formo part d'ella i em conec moltes de les misèries que tinc i segur que en tinc més de les que em conec? Si més no, encara que no en tingui cap més no li queda més remei que arrossegar les meves.

Ideològicament em podré sentir més o menys a prop d'un sant pare o bé d'un altre, però si hi ha quelcom que m'uneix a ell, sigui de la ideologia que sigui i sigui el sant pare que sigui, de manera entranyable i indeleble és la fe catòlica i apostòlica que professem tots dos. Això és inestroncable. I amb aquest papa actual tenim en comú alguna cosa més. La samarreta del Club Atlètic Sant Lorenzo de Almagro -el seu equip-, i la forma de l’escut d'aquest equip coincideixen amb les de la Sociedad Deportiva Huesca, i la capital de la meva província aragonesa té també a Sant Llorenç com a patró.

I insisteixo. No hi ha dret al que ha passat i els creients no tenim perquè veure-ho, viure-ho i suportar-ho. I perquè tots aquells que són pares en la fe per a nosaltres no s'ho mereixen. I això és el més cru, que els qui ens fan patir són germans nostres per imperatiu evangèlic i també tenen dret a dir-li al Déu de Jesucrist: "Pare nostre que esteu en el cel".


- ARTICLE ESCRIT PER FRA JOAQUIM RECASENS, OFM,
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SECULAR DE CATALUNYA.
ANY 25 – FEBRER 2020 - NÚM. 230.


LA PALABRA DE DIOS GUÍA EN LA VIDA.


FRA FRANCISCO PESQUERA, OFMCONV.



Una vez terminada la Eucaristía, uno de los asistentes habituales pasa a la sacristía y me comenta, que, escuchando el texto del Evangelio recién proclamado, le había llamado la atención un detalle que se le había pasado desapercibido en tantas ocasiones que lo había leído o escuchado.

El texto del Evangelio era el de Zaqueo (Lc 19, 1-10) y el detalle, en el que no había reparado, es el del momento que Jesús le manda a Zaqueo que baje “de prisa” del sicómoro, en el que estaba subido, y el bajar “a toda prisa” de Zaqueo.

Yo había comentado en la homilía, la urgencia de Jesús en sacarle de su vida equivocada en relación a la urgencia que Zaqueo necesitaba salir de ella. Esta actitud nos hace pensar en nuestra ceguera: mientras Jesús espera que bajemos de nuestro “árbol-aptitudes-equivocadas”, nuestra pereza nos impide bajar de él.

Cuantas veces leemos ciertos textos del Evangelio o de otros libros de la Biblia y apenas empezamos su lectura nos la saltamos porque, como la hemos leído o escuchado tantas veces, ya nos basta.

Es una manera de cerrar la puerta a las sorpresas que nos aporta y que, en ocasiones, ayuda a resolver problemas que tenemos enquistados. No nos damos cuenta que, gracias a los detalles, el texto nos puede enriquecer según el momento que estemos pasando en nuestra vida. La Palabra de Dios es siempre viva y actual y tiende a encarnarse en la vida concreta de cada uno de nosotros.

Con razón el Papa Francisco sabiendo del peligro de esta ligereza en leer los textos de la Biblia y preocupado por revitalizar su lectura y reflexión ha declarado el tercer domingo del tiempo ordinario como “Domingo de la Palabra de Dios” para que sean descubiertos como “El espíritu que nos habla y nos guía”, y crear, según el Santo Padre, una familiaridad “religiosa y asidua con la Palabra de Dios”. Esto nos ayudará a descubrir la Biblia no como una colección de libros únicamente para estudiar sino, sobre todo, como “palabra viva para sembrar”.

Sería bueno que este evento nos ayude a leer o escuchar los diversos capítulos de la Biblia cada vez como si fuera la única vez que la leemos para que se nos penetre en todos sus matices ayudándonos a tomar decisiones en la vida no según nuestros impulsos sino según el discernimiento de la palabra.



- ARTICLE ESCRIT PER FRA FRANCISCO PESQUERA, OFMCONV.,
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SECULAR DE CATALUNYA.
ANY 25 – FEBRER 2020 - NÚM. 230.