Etiquetes

JORNADA FRANCISCANA A COSTITX



Jordi LLabrés, ofs




Dins el marc de les festes que la Parròquia i el poble de Costitx han organitzat, recentment, per commemorar el primer centenari de la mort de la Venerable Margalida Amengual Campaner (1886-1919), la família caputxina de Mallorca va peregrinar fins a aquest lloc el dia 3 de febrer. D’aquesta manera els framenors caputxins i els membres de la fraternitat de l’Orde Franciscà Seglar, del mateix convent de Palma, han volgut recordar la venerable costitxera que fou, bona part de la seva vida, terciària franciscana.


La jornada va començar amb la rebuda de mossèn Josep Adrover Vallbona als franciscans i la visita espiritual que aquests van adreçar al Pare Sant Francesc. Cal apuntar que la bona gent costitxera va tenir la delicadesa de col·locar en el presbiteri, per aquesta ocasió, la imatge que veneren del sant d’Assis i l’antic estendard dels terciaris, que segons sembla ajudà a brodar la mateixa Margalida. Tot seguit, fra Josep Maria Segarra, ofmcap., vingut expressament des del convent de Sarrià (Barcelona), va fer una conferència centrada en el franciscanisme de na Margalida Cativa. Així, va contextualitzar aquella figura de reconeguda popularitat, dins l’ambient seràfic que durant la seva vida es vivia a Costitx, a Mallorca i al món sencer.


Seguí la celebració de l’Eucaristia, presidida pel rector de Costitx i en la que hi concelebraren fra Gil Parés, ofmcap., guardià del Convent de Mallorca, i el dit fra Josep M. Segarra. Acabada aquesta, tots els presents visitaren la casa de la Venerable, coneguda amb el nom de Ca ses Catives. Pel camí es cantaren l’himne del terciaris de Mallorca i els goigs en llaor de na Margalida, escrits poc temps després de la seva mort “per un terciari franciscà i musicats per un framenor caputxí”.


Arribats a la casa, després d’una breu pregària dins la mateixa cambra on morí, fa cent anys, la Venerable i escoltades les explicacions històriques de la casa, els terciaris presentaren un pergamí que vol recordar a les futures generacions l’efecte i admiració que els terciaris d’avui senten per aquesta germana exemplar. Entrat el capvespre, un dinar de companyonia i fraternitat, en el transcurs del qual pogueren assaborir els dolços amb què l’Ajuntament de Costitx va voler obsequiar els visitants, va tancar la jornada.



- ARTICLE ESCRIT PER JORDI LLABRÉS, OFS
PUBLICAT AL BUTLLETÍ DE L’ORDE FRANCISCÀ SEGLAR DE CATALUNYA.
ANY 24 – MARÇ 2019 - NÚM. 220.